Yukon River Quest 2020 teekond: vol 1

(Blogi tegime inglise keeles avalikuks 07.01.2020)

Esmalt, head uut aastat teile kõigile! 2020. aasta on kätte jõudnud, see on suur aasta! See on Olümpiamängude aasta ja meie jaoks seisab suurim väljakutse ees Kanadas toimuval maailma pikimal iga-aastasel aerutamisvõistlusel.



Natuke lähemalt, kust Yukon River Quest 2020 meie jaoks alguse sai.


Võime öelda, et Gauja XXL 2019 jõemaraton (03.05.05.19, Läti) oli otsustavaks sündmuseks….



Kusagil Gauja jõel :)

AGA….


Mina (Linda) mäletan, et kuulsin mõni aasta tagasi Kanadas toimuvast Yukon River Questi võistlusest (tõenäoliselt tänu Ahtile ja 2016. aasta lõpus). Tõdemus, et tegemist on pikima iga-aastase jõemaratoniga maailmas, tekitas suure ahvatluse, et ise osaleda sellel võistlusel tulevikus. Tegelikult sellest hetkest alates teadsingi, et ühel päeval lähen sellele võistlusele, olles jõemaratonide suur fänn. Kriteeriumi, mille enda jaoks koheselt selgeks mõtlesin, oli: mul on vaja leida aerutamispartner, kellega julgeksin sellele väljakutsele vastu minna.


Anette: „Mina sain Yukon River Questist teada 2017. aastal, kui meie eesti mehed hakkasid jagama oma ettevalmistusi eelseisvaks sündmuseks. Kui olin sellest juba kuulnud, hakkasin mõtlema, et see on võistlus, millest tahaksin millalgi tulevikus osa võtta. Tänu Lindale tuleb see tulevik arvatust palju varem.”

2018, oli minu (Linda) jaoks viies aasta, mil aerutamist harrastasin. Vahetult enne maratonihooaja algust sain Merikeselt laheda idee: panna naiskond kokku mai alguses Lätis toimuvale Gauja XXL meeskonna (naiskonna) sõidule. Selle võistluse infot (inglise keeles) saad siit kiigata: http://gaujaxxl.lv/en/. Igatahes, 2018 me seda mõtet veel ei realiseerinud, kuid 2019. aastal tõstsime selle teema uuesti üles. Otsus kindla osalemise kohta sündis üpris viimasel minutil, kuid suutsime naiskonna kokku panna ja tegime kõik vajalikud ettevalmistused.

Mis me öelda võime, häid mõtteid tekib saunas! 😅

13.04.2019 vahetult pärast Türi-Tori kiirlaskumist kohtusime Merikese ja Anettega saunas. Muide, parim asi pärast pikka aerutamisvõistlust ja suurt pingutust on lõõgastuda soojas saunas. Kolme nädala pärast Gauja XXL-i minek sai reaalseks. Anettel jagus entusiasmi minu (Linda) ja Merikesega liitumiseks sellel tulevasel tiimisõidul. Nii hakkasime otsima veel naisi oma tiimi, sest huvi oli ju naiskonnaga välja astuda. Eve liitus meiega pärast lühikest mõtlemist. Kuna aega oli vähe ja paljud meist keskendusid eelseisvale Võhandu maratonile, leppisime kokku, et vajalike ettevalmistustega tegeleme kohe pärast Võhandu maratoni. Õigel ajal näitasid Annabel ja Piia (meie noorimad naiskonna liikmed) üles head huvi ja positiivset suhtumist. Peatselt pärast Võhandut oli meie naiskond täies kosseisus.

World of Kayaks tuli meile appi põhivarustusega (ühed parimad süstad, mida üldse tahta võiks). Selle lühikese aja jooksul tekkis meie ümber palju abivalmis inimesi, kuna see võistlus vajas tugiliikmeid, ööseks varustust jne. Veetase oli äärmiselt madal, kuid otsustasime riski, st. selle võistluse ja distantsi oma naiskonnaga ette võtta. Siinkohal on passlik ära mainida, et olime esimene naiste võistkond Gauja XXL Team Relay distantsil. See ajalooline idee oli väga motiveeriv.

Tulles tagasi põhi-pointi juurde, kuidas Gauja XXL-ist osavõtt viis meid Yukon River Questile, peame tagasi vaatama 2. mai-sse 2019. Sellel päeval alustasime teekonda Lätti, et seal enne võistlust ööbida. Rauno (meie põhiline tugitiimi-liige) sõitis Pärnu kaudu, et võtta peale Merike, Annabel ja Piia. Mina (Linda) sõitsin läbi Viljandi, et Anette ja Eve peale võtta. Moment Viljandi Männimäe Selveri kõrval, jõudes peale poeskäiku tagasi autosse, tuli teemaks Yukon River Quest. Enda üllatuseks sain teada, et Anette tundis selle võistluse vastu ka suurt huvi. Eve mainis vaid seda, et "jah, te, hullud, lähete tõenäoliselt ühel päeval ka Yukon River Questile, te pole normaalsed". Ja see põnevus Yukoni ideest hakkaski meid saatma teel Lätti.

Vasakult: Eve, Anette, Merike, Rauno, Linda, Annabel

Nädal enne Gaujat katsetasime süstasid ja proovisime erinevates paarides aerutada. Kuni Lätti jõudmiseni, oli vägagi lahtine, kes kellega aerutab. Viimane otsus, millises järjekorras ja paarides aerutama hakkame, tegime eelneval õhtull. Kuna Yukoni unistus oli meil tekkinud, otsustasime koos Anettega vähemalt ühe distantsiosa koos aerutada.

Kogu võistlus, 380 km (madala veetaseme tõttu, originaalis 420 km) Gauja jõel oli tõeline katsumus. Me seisime silmitsi mitmete probleemidega, kuid nende ületamisel meie tiimiga (World of Kayaks / Anette, Merike, Eve, Annabel, Tiina, Piia, Rauno ja mina), õnnestus finišisse jõuda ajaga 58 tundi 33 minutit ja 49 sekundit. Siinkohal suured tänud meie Eesti kuttide meeskonnale, kelle abi oli meile ülioluline, kuna ilma süstade parandamiseta poleks me saanud võistlust jätkata.

Tiim "World of Kayaks", pärast 380 km finišeerumist (Eve, Anette, Rauno, Linda, Merike, Annabel; Tiina ja Piia puuduvad pildilt)

Erinevad ajahetked, mil aerutasime koos Anettega Gauja jõel, sundisid meid: parandama süsta teibiga, kõndima jõe põhjas, süstast välja ja uuesti sisseronima (üks on kindel, tasakaaluhoidmine tõusis meistriklassi 😀), aga ka hea rütmi ja tempo hoidmine, kui veetase lubas meil tõesti aerutada. Märkasime selle võistlusega, et tegelikult võiksime tõesti mõelda koos Yukon River Questile minekule.

Pärast Gauja XXL-lt tagasi saabumist oli mul (Linda) juttu ideest ja unistusest minna Yukon River Questile Mattiga World of Kayaks’st. Panime selle mõtte mõneks ajaks n.ö settima, et mõelda tõeliselt läbi, kas tahame ja oleme valmis Yukoniks, 715 km aerutamisvõistluseks.

Sügisel (septembris) osalesime koos Anettega veel mõnel võistlusel. Näiteks: Emajõe maraton (56 km, aeg: 4:45, K2 klassi võitmine), Pirita Väike Maratonl (9 km) ja Eesti Meistrivõistlustel Maratonis (18 km, mõlemad K1WOM klassis), Kiilujälg (30 km). Võistlused läksid hästi ja hoog oli hea. 22. septembril ütlesime Mattile Yukon River Quest’i jaoks “jah-sõnad”. Õhtul enne Kiilujälje võistlus (30 km, 28.09.19) vaatasime Eesti meeste kogemuste peegeldust tagasi Yukon River Questile, TV3 tehtud saadete kaudu. Magama minnes soovisin Anettele magusat und ja hommikul küsisin, kuidas ta magas. Imelik ja tegelikult ka naljakas oli see, et kumbki meist ei maganud sel ööl hästi, kuna Yukoni jõel aerutamise visuaalid keerlesid meil kogu öö peas. Hommikul oli tunne, et läheme sõitma 30 km 😄 asemel 715 km. Peaaegu magamata läks Kiilujälg hästi. Võtsime üldarvestuses 1. koha (30 km / 15 km ülesvoolu ja 15 km allavoolu, aeg 2:54).

"Kiilujälg 2019", aerutame ülesvoolu Pirita jõel 

Järgmisena saate teada, kuidas on selle aasta alguseni kulgenud “tõelised” sammud (registreerimine, muud ettevalmistused jne) Yukoni võistluse suunas. Olge kursis #lindanettechallenges

Comments

Popular posts from this blog

Ja aeg tutvuda Lindaga 😉

Aeg tutvuda Anettega 😉

„What's coming, is coming ... but in full" - Võhandu Marathon 2020